2759084
Η θεωρία του συναισθηματικού δεσμού για τα παιδιά
Έχει νιώσει το παιδί μου την αγάπη και τη ζεστασιά που χρειάζεται; Μεγαλώνει νιώθοντας ασφάλεια και εμπιστοσύνη; Μήπως η επαφή με τους άλλους του προκαλεί άγχος; Ή μήπως προτιμά να κρατά τους γύρω του σε απόσταση; Ερωτήματα όπως αυτά απαντά η θεωρία του συναισθηματικού δεσμού.
Πρώτος ο Bowlby (1969) και έπειτα η Ainsworth (1970) διατύπωσαν τη θεωρία, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν τρία είδη συναισθηματικού δεσμού. Ο αγχώδης, ο αποφευκτικός και ο ασφαλής δεσμός. Τα άτομα, λοιπόν, δημιουργούν ένα μοτίβο αλληλεπίδρασης με τους γύρω τους, ανάλογα με τον τρόπο που σχετίστηκαν ως παιδιά με τη μητέρα και τους οικείους τους. Το μοτίβο αυτό, τους ακολουθεί σε όλη τους τη ζωή.
Ο υγιής συναισθηματικός δεσμός χαρακτηρίζεται από ευκολία στη δημιουργία κοντινών σχέσεων και ταυτόχρονα ισορροπία στη διατήρηση προσωπικού χώρου. Αντιθέτως, ένα παιδί με αγχώδη τύπο, προσκολλάται στους άλλους, χωρίς να διακρίνει ποιος του φέρεται καλά και ποιος όχι, χάνοντας σιγά σιγά την προσωπικότητα του. Επιπλέον, στην περίπτωση του αποφευκτικού τύπου, δεν υπάρχει ενδιαφέρον για δημιουργία στενών σχέσεων και αποφεύγεται η όποια συναισθηματική αλληλεπίδραση.
Η παραπάνω περιγραφή αποτελεί μια άκρως περιληπτική αναφορά της θεωρίας του συναισθηματικού δεσμού. Ο τρόπος που εκφράζεται καθένας από τους τρεις τύπους διαφέρει σημαντικά από παιδί σε παιδί. Οι έρευνες δείχνουν βέβαια, πως μπορεί να βελτιωθεί ο τρόπος που σχετιζόμαστε με τους άλλους μέσα από τη θεραπεία, ιδανικά ξεκινώντας από νεαρή ηλικία. Στόχος είναι να νιώθουμε καλά με τους γύρω μας και με τον εαυτό μας.
Σοφία Θεοδωρίδη
Παιδοψυχολόγος MSc
2751126